Africa de Sud (în engleză: Republic of South Africa; în afrikaans: Republiek van Suid-Afrika; în zulu: Riphabliki yase Ningizimu Afrika; în total 11 denumiri oficiale) este un stat multietnic,  așezat la extremitatea sudică a continentului Africa, care are 2798 de kilometri de coastă maritimă la Oceanul Atlantic și Oceanul Indian. La nord se învecinează cu Namibia, Botswana și Zimbabwe, la est cu Mozambic și Swaziland, în timp ce Lesotho este o țară independentă complet înconjurată de Africa de Sud.

În 1652, la 154 de ani de la descoperirea Capului Bunei Speranțe de către Bartolomeu Diaz, Compania Indiilor Olandeze de Est a înființat un punct de reaprovizionare pe locul a ceea ce urma să devină Cape Town. Cape Town a devenit o colonie britanică în 1806. Colonizarea europeană a luat avânt în anii 1820, când burii (la origine olandezi, francezi și germani) și britanicii au colonizat nord-estul țării. La această dată, au apărut conflicte pentru teritoriu între coloniști și xhosa și zulu.

Infrastructura tarii este impresionanta (autostrazi, drumuri expres, drumuri nationale asfaltate „ca in palma”, aeroporturi moderne), probabil ramasa de pe urma organizarii Campionatului Mondial de Fotbal din 2010. Fiind o fosta colonie britanica, se circula pe stanga, cam haotic ce-i drept (mai rau ca in Balcani!), opulenta masinilor sud-africanilor (aproximativ jumatate sunt jeep-uri) sfidand orice prejudecata referitoare la saracia „Continentului Negru”.

Pretoria, capitala administrativa a Africii de Sud, este un oras ceva mai mic si ceva mai civilizat decat Johannesburg-ul si m-a frapat prin splendida sa arhitectura anglo-saxona, „presarata” ici-colo cu mizeria specifica unei capitale. Ai impresia ca te afli intr-un oras englezesc, dar te trezeste la realitate clima si… populatia.

Un alt highlight este Boulders Beach. Ai vazut pozele alea cu ape turquoise, stanci rotunjite si plaje pline de pinguini? Ei bine acolo e.Este o rezervatie cam la o ora de oras, poate chiar mai putin, unde poti sa faci baie in ocean cu pinguinii, sa ii observi, sa ii admiri si sa te bucuri de relaxare, fara terase inutile, fara kitch si oameni care sa iti vanda porumb fiert.

Daca ajungi prin Cape Town, cu siguranta mare parte din seri le vei petrece plimbadu-te prin Waterfront pentru ca aici se intampla cea mai mare parte a activitatii nocturne din oras. Ma rog, mai este si Long Street unde sunt toate cluburile si pub-urile, dar daca ne referim la plimbari pe malul Oceanului, o bere buna si un burger si ceva shopping, cu siguranta in Waterfront gasesti tot ce iti doresti. Waterfront este portul din Cape Town practic, o fosta ruina deplorabila transformata cu ocazia campionatului mondial de fotbal intr-un cartier superb, ultramodern, cu mall-uri si promenade, restaurante si terase, dar toate construite cu gust in spiritul arhitecturii locale.

În cazul în care aproape 2 milioane de hectare de diversitate de viață de neegalat forme de focuri cu obiective istorice și arheologice – aceasta este Africa reală. Renumitul Kruger National Park oferă o experiență sălbatică care se clasează cu cele mai bune din Africa.

Parcul Național Kruger din Africa de Sud

Parcul Național Kruger este unul dintre cele mai mari rezerve de joc din Africa. Acesta acoperă o suprafață de 19.485 kilometri pătrați (7.523 km mi) în provinciile Limpopo și Mpumalanga din nord-est și se extinde la 360 de kilometri de la nord la sud și la 65 de kilometri de la est la vest. Sediul administrativ se află în Skukuza . Zonele parcului au fost protejate pentru prima dată de guvernul Republicii sud-africane în 1898 și au devenit primul parc național al Africii de Sud în 1926.

Casa Mandela se străduiește să fie o atracție vizitatorilor de clasă mondială și un centru principal pentru conservarea, prezentarea și cercetarea istoriei, moștenirii și moștenirii familiei Mandela. Nu ratati sa vizitati Casa Mandela deoarece veti ramane foarte impresionati de loc, istorie, viata lui etc.

O experienta frumoasa am avut cand am vizitat o mina de diamante ,unde ramai impresionat de tot ce vezi si aflii istoria extragerii diamantelor. Sub protectorat englez majoritatea minereurilor si diamantelor extrase se duceau in Anglia, tot aici s-a gasit cel mai mare diamant care i-a fost donat reginei britanice unde a fost pus in corana regala.

O excursie placuta a fost de am vizitat Capul Bunei Sperante un loc superb cu peisaje fascinante. In drum am mai vizitat si Table Mountaine si multe pesaje.

In orice tara din Africa unde mergeti nu trebuie sa ratati sa mergeti in safari este ceva special din punctul meu de vedere, vezi tot felul de animale salbatice in habitatul lor si treci printr-o experienta diferita de altele.

Cultura, religia, traiul si multe altele sunt diferite din toate punctele de vedere, aici chiar simti aerul de salbaticie combinat si cu cea mai dezvoltata tara din Africa. Daca aveti prilejul sa mergeti in Johanesburg sa vizitati piata Mandela unde este un loc foarte frumos de relaxare si o bucatarie superba.

Pin It on Pinterest