Canada este un stat situat în extremitatea nordică a continentului american. Ca suprafață, Canada este a doua țară a lumii ca întindere după Rusia, teritoriul său fiind organizat asemenea unui stat federal, în zece provincii și trei teritorii. Este mărginită la est de Oceanul Atlantic, la nord de Oceanul Arctic, iar la vest de Oceanul Pacific. La sud, se învecinează cu Statele Unite ale Americii. Canada se autodefinește ca fiind o națiune bilingvă și multiculturală. Engleza și franceza sunt ambele limbi oficiale. La începutul anilor 1970, Canada începe să adopte concepte de diversitate culturală și multiculturalism, concepte pe care mulți canadieni le consideră astăzi ca unele dintre principalele caracteristici ale țării.

Vizita noastra in Canada incepe cu a vizita Cascada Niagara de pe partea Canadiana care este o frumusete si o experienta superba si am ramas in oras peste noapte, unde cascada se vede altfel si zgomotul produs de apa este specific.

Mai departe in drumul nostru am oprit si am vizitat Ottawa un orasel frumos curat elegant. Ottawa este capitala Canadei și reședința parlamentului federal canadian, port pe dreapta râului omonim și pe canalul Rideau, zona metropolitană având o populație de 1.168.788 locuitori (2006).

Ottawa datorează avansarea la rang de capitală a Canadei în special localizării sale strategice la confluența râurilor Rideau, Gatineau și Ottawa. Colonizarea acestor terenuri a început în anul 1810. Orașul s-a numit mai întâi Bytown, de la numele guvernatorului John By, iar în 1854 a preluat numele de Ottawa. În 1812, când a izbucnit războiul dintre Marea Britanie și Statele Unite, Canada s-a aflat de partea britanicilor. După încheierea ostilităților, între anii 1826 – 1832 a fost construit Canalul Rideau, la ordinul guvernatorului de la acea vreme. A fost creată o cale sigură de transport pe apă, care făcea ca țara să nu mai fie dependentă, în caz de război, de fluviul Sfântul Laurențiu, situat în sud de Ottawa și constituind granița cu Statele Unite.

Dupa vizitarea capitalei am mers mai departe in Toronto este cel mai mare oraș din Canada și capitala provinciei Ontario. Renumit pentru toleranță și multiculturalism, Toronto are o mare parte a populației formată din străini, circa 49% (conform unei statistici din 2016[4]), fiind ca valoare a acestui procent pe locul al treilea din lume (după Dubai și Bruxelles.

Arhitectura este a unui oras modern cu skyscrapers unde din cand in cand mai vezi si cladiri vechi. Prima oprire am facut-o binenteles la faimosul turn CN Tower care este senzational, am incercat sa facem poze si sa cuprindem cat mai mult din el.

Toronto este un oraș viu, plin de energie, este acel loc capabil să ofere liniște, relaxare, aventură și adrenalină. În regiune se pot desfășura o multitudine de activități interesante care vor crea în memoria turiștilor amintiri de neuitat. Toronto este un oraș potrivit pentru călătorii de toate vârstele, pentru tineri, familii cu copii sau vârstnici. Metropola canadiană este de obicei, foarte aglomerată, iar în orele de vârf traficul este infernal. Totuși, se poate călători cu mijloacele de transport în comun, deși de cele mai multe ori acestea sunt supraaglomerate. Toronto este un oraș imens și pentru a accesa cele mai importante obiective turistice va trebui să te deplasezi cu un mijloc de transport.

Montréal (engleză Montreal) este cel mai mare oraș din provincia canadiană Québec. Se află pe Insula Montreal, formată la confluența fluviului Sfântul Laurențiu și râului Ottawa. Insula împarte fluviul Sfântul Laurențiu între canalul principal și Rivière des Prairies. Orașul este desfășurat și pe alte 74 de insule vecine, ca Insula Maicilor, Ile-Bizard, Ile-Ste-Helene și Ile-Notre-Dame).

Inima orașului este formată din duzine de zgârie-nori, cum ar fi 1000 de La Gauchetière, 1250 René-Lévesque și Piața Ville-Marie (proiectată de Ioeh Ming Pei). Acest turn cruciform de birouri inaugurat în 1962 se ridică deasupra nucleului orașului subteran, un complex arhitectonic cu acces la sute de magazine, restaurante, birouri și terminale de transport.

Poreclit „Cetatea sfinților”, Montreal este faimos pentru frumoasele sale biserici. Sunt patru biserici romano-catolice: Catedrala Marie-Reine-du-Monde, Bazilica Notre-Dame, Biserica Saint Patrick și Oratoriul (Oratoire Saint-Joseph). Ultima este biserica cea mai mare din Canada, iar cupola sa este cea mai mare din lume după Basilia Sfântul Petru din Roma. Alte biserici faimoase, cunoscute ca locuri de pelerinaj sunt Notre-Dame-du-Bon-Secours (zisă a marinarilor) și biserica anglicană Catedrala lui Cristos, care a fost complet excavată și suspendată în timpul construcției unei părți a metroului.

Pornim spre un alt oras din Canada care pe mine ma fascinat este cel mai frumos oras are ceva aparte daca as mai reveni in Canada as veni doar in Québec.

Québec este o provincie francofonă, limba franceză fiind singura limbă oficială a provinciei, iar provincia deține inspectori lingvistici care verifică folosirea limbii franceze în localurile comerciale. Pe durata secolului al XX-lea s-au desfășurat două referendumuri în legatură cu suveranitatea. La ultimul dintre ele, desfășurat în anul 1995, separatiștii au pierdut la diferență de un procent.

  1. Citadela Începuturile orașului Québec datează din secolul al XVII-lea. În 1608, francezii, sub conducerea lui Samuel de Champlain, au întemeiat o fabrică destinată negoțului cu blănuri și o cetate pe stânca numită Cap Diamant. Între anii 1629 și 1632, Québec s-a regăsit pentru prima dată sub stăpânirea englezilor. După recucerirea orașului, Champlain s-a îngrijit să întărească și mai mult fortificațiile și a ridicat fortul Château St-Louis pe o colină de piatră. Pe fundamentele acestuia a fost construit ulterior Château Frontenac, emblema actuală a orașului. Mare parte a Citadelei a fost construită de britanici, între 1820-1850, pentru a apăra orașul de eventualele invazii ale Statelor Unite. În prezent fortul adăpostește garnizoana Regimentului 22 Regal al forțelor armate canadiene.
  2. Château Frontenac a fost proiectat de arhitectul Bruce Price în stilul unui castel francez la comanda magnatului căilor ferate Cornelius Van Horne și este cel mai fotografiat hotel din lume.
  3. Place Royale este locul primei așezări din Nouvelle France, întemeiată de Samuel de Champlain în 1608. În această piață se aflăEglise Notre Dame des Victoires, cu picturi de Van Dyck ilustrând victoria din 1690 a francezilor asupra britanicilor.
  4. Porțile orașului: Saint-Louis, Kent și Saint-Jean.
  5. Catedrala Sf. Treime a fost consacrată (sfințită) la 28 august 1804, fiind prima catedrală anglicană construită în afara Insulelor Britanice.
  6. Piața Armelor se află lângă Château Frontenac, chiar în spatele Catedralei Sf. Treime. În mijlocul său se află o fântână în centrul căreia se înalță Monumentul Focului.
  7. Muzeele: Muzeul Fortului, Muzeul Ursulinelor, Muzeul Civilizației, Muzeul Naval.
  8. Primăria a fost inaugurată la 15 septemrie 1896 și reprezintă un mix de elemente clasice, medievale și châteauesque.
  9. Parlamentul are 52m înălțime, a fost proiectat de arhitectul Eugène-Étienne Taché și construit între 1877 și 1886.
  10. Rue du Petit Champlain este denumită „cea mai frumoasă stradă din Canada”, plină cu baruri, restaurante și magazine de tot felul.

Deci cum va spuneam pentru mine Quebecul este superb, are ceva aparte, terasele si voia buna sunt peste tot, stradutele inguste in stil medieval si casele te reintorc in timp .

Quebecul merita vazut, poate mai mult decat orice alt oras din toata Canada, datorita numeroaselor atractii turistice si mai ales datorita aerului sau european.

Centrul vechi al orasului este singurul din America de Nord ale carui ziduri-fortarete supravietuiesc la nord de Mexic, acesta fiind declarat patrimoniul mondial UNESCO în 1985 „Historic District of Old Québec”.

Dupa acest minunat oras ne indreptam spre Vancouver unde este ultimul oras-port care il vizitam, de aici vom lua o croaziera de 7 zile in Alaska.

Vancouver este cel mai mare oraș din provincia Columbia Britanică în Canada, fără însă a fi capitala provinciei, care este Victoria. Este cel mai mare oraș canadian la vest de Toronto .Orașul a fost numit, de asemenea, destinația de top din Canada, în cadrul premiilor „2016 Travellers ‘Choice” și a fost ales ca cel mai bun loc pentru a trăi în America de Nord (și numărul cinci în lume) în sondajele Mercer din 2016 Quality of Living.

Vancouver oferă călătorilor atât oportunități remarcabile pentru aventura în aer liber și facilitățile sofisticate ale unui oraș de clasă mondială. Profitați de locația oceanului orașului, cu o mulțime de spațiu verde și multe oportunități de recreere în munți, la 20 de minute la nord de centrul orașului. După o zi plină, stați pe un pahar de vin BC și o masă inspirată la nivel local sau vă puteți relaxa la una dintre stațiunile balneare unice din Vancouver.

Pin It on Pinterest