Dacă sunteți în căutarea unei destinații pitorești pentru un city break, Cehia cu capitala la Praga este cu siguranță o alegere excelentă.

Praga are diferite supranume, printre care Praga mater urbium („mama orașelor”), „Orașul celor o sută de clopotnițe” sau „Orașul de aur”. Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial. Praga (Praha) este capitala Cehiei şi cel mai cunoscut oraş turistic din Europa Centrală. Deşi, în ultimii ani, capitala cehă este puţin prea vizitată, rămâne, totuşi unul dintre cele mai frumoase oraşe europene, comparabilă cu celelalte metropole din Germania, Austria, Italia sau Franţa (la fel cum este şi nivelul preţurilor!).

Pe străzile multiseculare ale capitalei pragheze, veţi întâlni, la tot pasul, o mulţime de turişti extaziaţi de atmosfera unică a acestui oraş, încărcată de aerul unui mileniu de istorie clasică europeană, pe care nu prea o mai găsiţi niciunde!

Cetatea din Praga (în cehă Pražský hrad, în germană Prager Burg) este un complex fortificat de clădiri din Praga (Republica Cehă), ce datează din secolul al IX-lea. Castelul a fost un sediu al puterii, aici aflându-se reședința regilor Boemiei, împăraților Sfântul Imperiu Roman și președinților Cehoslovaciei, iar în prezent se află reședința oficială a președintelui Republicii Cehe. Bijuteriile Coroanei Boemiei sunt păstrate într-o cameră ascunsă din interiorul cetății.

Ansamblul cetății este alcătuit din mai multe ziduri de incintă, castele, curți interioare ș.a.m.d., toate grupate în jurul Catedralei Sf. Vitus, fosta necropolă regală și imperială.Potrivit Guinness Book of Records, Cetatea din Praga este cea mai vastă incintă fortificată veche din lume, ocupând o suprafață de aproape 70.000 m2 cu o lungime de aproximativ 570 de metri și o lățime medie de aproximativ 130 de metri.

Piața Orașului Vechi este o piață istorică din cartierul Orașul Vechi (Staré Město) al Pragăi, capitala Republicii Cehe. Ea se află între Piața Wenceslas și Podul Carol.Piața conține mai multe clădiri construite în diferite stiluri arhitecturale. Turnul Primăriei Vechi oferă o vedere panoramică asupra Orașului Vechi, având la partea superioară un ceas astronomic medieval. Ceasul astronomic din Praga a fost instalat pentru prima dată în 1410, fiind al treilea ceas astronomic ca vechime din lume și cel mai vechi aflat încă în funcțiune.

Biserica gotică Týn a fost începând din secolul al XIV-lea biserica principală din această parte a orașului, iar cele două turnuri ale sale au înălțimea de 80 m. Biserica Sf. Nicolae din Staré Město, construită în stil baroc, este un alt lăcaș de cult situat în piață. Un muzeu de artă al Galeriei Naționale Cehe este situat în Palatul Kinský.

Un mare simbol al orasului este si Charles Bridge. Cel mai frumos este seara cand totul e luminat insa mi se pare si cel mai aglomerat loc din Praga. Se poate urca in turnurile de la capetele podului iar peisajul pe care il puteti admira de sus este foarte frumos. Praga mi s-a parut cea mai frumoasa capitala de pana acum insa chiar si asa singurul mare minus este faptul ca sunt multi cersetori. Pe pod de exemplu din 10 in 10 metri sunt cersetori, toti insotiti de cate un caine care sta cuminte langa stapan iar stapanul are o pozitie neagasanta, nu vine sa ceara sau satraga de oameni, doar sta cu capul plecat si mana intinsa, fiind o imagine nemaintalnita pana acum.

Atracția principală din centrul vechi / Stare Mesto este piața Staroměstské náměstí/Old Town Square, unde turnul cu ceas astronomic este obiectivul cel mai fotografiat. La oră fixă în fața ceasului se adună sute de persoane pentru a imortaliza ,,dansul ,,figurinelor (cei 12 apostoli), care are loc de la 9 dimineața la 11 seara. Dacă alegeți să vizitați turnul (un bilet costă 100 CZK) veți ajunge sus la punctul de belvedere de unde aveți o imagine deosebită, de ansamblu asupra acestei părți a orașului. Puteți urca și cu liftul dacă doriți să scăpați de cele 172 de scări (estimez echivalentul a circa 10 etaje).

Cehia cu capitala la Praga este fara indoiala una dintre cele mai frumoase țări europene. Prin frumusetele arhitecturale si imbinarile armonioase a cladirilor cu arhitectura gotica. Opinia mea este sa luati la pas orice strada pentru a descoperi farmecul orasului printre…

Pin It on Pinterest