Cuba este o țară insulară din nordul Americii Centrale, situată pe cea mai mare insulă din Antile (Cuba), Isla de la Juventud și câteva arhipelaguri. Se află la confluența Mării Caraibelor, Golfului Mexic și Oceanului Atlantic. La nord se află SUA și Bahamas, la vest – Mexic, la sud – Insulele Cayman și Jamaica, iar la sud-est – Haiti. Capitala și cel mai mare oraș din țară este Havana. Al doilea oraș ca mărime este Santiago de Cuba.

Fulgencio Batista a fost alesul președinte al Cubei între anii 1940-1944 și dictatorul susținut de SUA între 1952 și 1959, înainte de a fi răsturnat în timpul Revoluției cubaneze. Revoluția cubaneză (spaniolă: Revolución cubana) a fost o revoltă armată condusă de Mișcarea din 26 iulie a lui Fidel Castro și aliații săi împotriva guvernului de dictatură de dreapta al lui Fulgencio Batista. Revoluția a început în iulie 1953 și a continuat sporadic până când rebelele au înlăturat în cele din urmă Batista la 1 ianuarie 1959.

Revoluția cubaneză a reprezentat un moment decisiv în relațiile cu SUA. Deși guvernul american a fost inițial dispus să recunoască noul guvern al lui Castro, în curând a ajuns să se teamă că insurgenții comunisti s-ar fi răspândit prin națiunile Americii Latine, așa cum au facut-o în Asia de Sud-Est. În același timp, Castro a respins americanii că au acordat ajutor guvernului Batista în timpul revoluției. După ce guvernul revoluționar a naționalizat toată proprietatea americană în august 1960, administrația americană Eisenhower a înghețat toate bunurile cubaneze pe teritoriul american, a rupt legăturile diplomatice și și-a înăsprit embargoul fata de aceasta tara.

Havana veche (Habana Vieja) – o pagina din istoria Cubei – face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Zona a fost restaurata recent si se mandreste cu bogatia sa istorica, culturala si arhitecturala. Habana Vieja este ideala pentru plimbari pe jos si ofera o imagine a Cubei de acum 200 ani.

Splendida arhitectura a vechii Havana aminteste de Sevilia, datorita strazilor inguste, pietruite, a pietelor (plazas) umbroase, a gradinilor inchise si a cladirilor cu balustrade din fier forjat. Multe din aceste cladiri unice sunt restaurate si aduse la frumusetea de odinioara.

Havana are cate ceva de oferit pentru fiecare, de la muzeele neobisnuite si pana la superbele strazi, in care se pot auzi ritmuri de samba. Pe scurt, Havana este o experienta de neuitat.

Centrul colonial spaniol al vechiului Havana este atracția stelară a orașului, înconjurată de biserici cu fresce, plaje pietruite, vile civice și case de nobili transformate în muzee, galerii și restaurante. Admirați frumusețea interioară ecleziastică a lui Nuestra Señora de la Merced și exponatele detaliate de la Muzeul Revoluției (9.30-14.00), care atestă apariția lui Fidel Castro la putere în mijlocul interiorului Tiffany al acestui fost Palat Prezidențial.

Pentru a te îndrăgosti de plimbare cu Havana, dansați-vă și plimbați-vă pe străzile sale dramatic și pline de bucurie. Pentru o imagine mai largă a istoriei sale maritime și de zahăr – care a văzut bulișul orașului și bustul prin peretele de apărare antic care a corupt orașul vechi și a vărsat vestul. Un tur cu o masina de epoca te relaxeaza prin Havana si simti un aer boemic si te intoarce in timp.

Cuba nu este o tara pe care o vizitezi pentru servicii sau lux. Nici pentru ca este ieftina, asa cum este Asia. Este o tara in care mergi pentru a vedea cum a ramas prins un popor in timp si unde poti avea o vacanta plina de experiente! Scriu acest post incercand sa fiu cat mai obiectiv. Intentia nu este sa imi ramana doar mie de vizitat aceasta insula, ci, in cazul in care intentionati s-o faceti, sa plecati cu asteptari realiste in “bela Cubita” asa cum spun cubanezii despre tara lor. Havana reprezinta istorie, cultura, distractie, jazz, muzica si dans, trabucuri, room, un oras fermecator si contrastant. CUBA, merita descoperita acum, cand inca isi pastreaza farmecul si atmosfera ei unica si irepetabila in alt colt al lume, De la ”Tabaco si rom”…

Am plecat din Havana si ne-am indreptat spre Santiago de Cuba un orasel saracacios ne aduce aminte de era comunista din Romania, saracia se tot vedea peste tot.

In drum spre Valadero unde este finalul excursiei noastre ne-am oprit si am vizitat o plantatie de tutun am testat din trabucurile lor renumite si binenteles de romul lor traditional care este cu totul diferit de europa.

Valadero este cea mai mare statiune turistica din aceasta, o destinatie exclusiv pentru turisti, unde cubanezii nu au voie sa intre. Cam cum era la Neptun inainte de ’89. In statiune, hotelurile sunt curate si cu camere mari. Desi nu se ridica la nivelul celor din Turcia, hotelurile sunt bune iar mancarea este OK, fara a fi sofisticata. Cubanezii sunt curati si, atat cat pot, te ajuta cu ce-ti doresti, mai ales daca ii motivezi financiar. Si cu un CUC, echivalentului unui dolar american, misti lucrurile. Din Varadero se organizeaza multe excursii. Comparativ cu tarile asiatice, preturile sunt mai mari dar conditiile sunt mai  bune. Dupa un tur al Cubei aici gasesti relaxare, plaje fine, mult soare si energia de care ai nevoie pentru drumul lung spre casa.

Pin It on Pinterest