Myanmar este o tara in Asia langa China la nord, Thailanda la sud si Bangladesh la vest iar noi romanii o mai cunoastem si sub numele de Birmania. Myanmarul este o tara apusurilor si a rasariturilor printre dealurile rasfirate, pline cu pagode si privelisti minunate. In general tara se confrunta cu foarte mari lipsuri, mizeria este si ea vizibila, iar traiul populatiei este scazut rau. Dar sa trecem peste aceste probleme unde in majoritatea tarilor din Asia le gasim si sa continuam cu ce puteti vizita in tara pagodelor de aur.
Majoritatea populatiei este budista, atentie nivelul limbii engleze vorbite de localnici este slabuta. Perioada cea mai plăcută, din punct de vedere a climei este decembrie eu am fost in martie si a fost extraordinar de bine. Vorbim despre o tara care trebuie vazuta acum, cat mai curand pana nu va fi invadata si schimbata de turismul in masa. In plus, este o tara foarte sigura unde pot spune ca in niciun moment nu m-am simtit in pericol.
Sa incepem cu Bagan o zona unde veti putea admira sute de pagode vechi rasfirate pe toate dealurile orasului. Baganul este unul dintre cele mai incredibile situri istorice, pe care l-am vazut si foarte interesant ca nu sunt pe lista UNESCO. Aceasta zona este renumita pentru a te aventura la o calatorie cu balonul de unde poti admira superbele pagode.
Mandalay este un oras aerisit, mai verde si mai aranjat nu la standarde dar fata de restul tarii. O calatorie foarte interesanta a fost sa vizitam cateva pagode si am mers cu un fel de carute mici trase de cai pe niste drumuri foarte proste de tara, dar experienta a meritat si a fost placut ce am vizitat. Aici mai putem vizita Palatul Regal care in al doilea razboi mondial a fost distrus si dupa aceea a fost refacut. Am mai vizitat Kuthodaw Pagoda care pastreaza cea mai mare carte din lume si tot aici poti vedea cele 730 de pagode albe. Varful Sutoungpyei e locul preferat, pentru apusul locanlicilor si poti admira jumatate din Mandalay, o priveliste splendida.
Lacul Inle este ultimul loc pe care l-am vizitat si se poate spune ca am lasat ce e mai bun la sfarsit, pentru ca locurile si oamenii pe care i-am vazut m-au impresiont enorm. Ce m-a uimit pe mine a fost modul de a vasli cu piciorul (ma refer la pescari) deci pur si simplu tin vasla cu piciorul si vaslesc, iar cu mainile tin plasa pentru a prinde peste. Lacul Inle este impartit in doua sectiuni – lacul de nord si cel de sud – legate printr-un canal foarte lung.
Majoritatea caselor aici sunt construite pe piloni deasupra apei care sunt legate intre ele prin poduri suspendate, sa treci la alta casa si tot asa. Foarte interesant am vazut aici gradinile de legume plutitoare (rosii, ceapa, salata etc) sunt hectare intregi si sunt construite din bete de bambus lungi, panza, mal si asa ele pot pluti. Pe aceste case plutitoare veti intanli multe magazine mestesugaresti apartinand diferitelor familii.
La unul dintre ele am intanlit niste femei din tribul Kayan sunt acele femei cu gatul lung, sunt renumiti pentru traditii neobisnuite, inclusiv aceea a femeilor de a purta inele groase de metal pentru a le lungi gaturile. Fetele poarta acele inele de la varsta de 5 ani iar cu cresterea lor, se tot adauga inele pana la maturitate. Cu timpul ele nu mai pot sustine capul fara acele inele care au in jur la 15-25 kg. In incheiere pot sa va asigur ca aveti ce vedea in aceasta tara, fiecare loc are cate ceva special, oriunde te uiti este altceva si astfel putem continua mult.