Peru este a treia mare națiune a Americii de Sud și poate fi împărțită în trei regiuni geografice, pornind de la Vest spre Est. Prima dintre ele este coasta, o regiune de depresiuni deșertice lungă și îngustă, a doua este regiunea muntoasă Sierra, porțiune peruviană a Anziilor, iar ultima este reprezentată de Montana, câmpiile vaste și dealuri estice, acoperite în principal de pădurile tropicale ale bazinului fluviului Amazon.

Vorbim depre o țară multietnică, având o bogăție culturală și arheologică deosebită, fiind cunoscută ca locul de baștină al Imperiului Inca. Sediul Comunității Andine și a Comunității Sud-Americane a Națiunilor se află în capitala statului peruvian, Lima. Până în anul 2011 pe lista patrimoniului mondial UNESCO au fost incluse 11 obiective din această țară. Unul dintre aceste obiective este vechiul oraș incaș Machu Picchu din Munții Anzi care este socotit una din cele 7 minuni ale lumii moderne.

„Cea mai bogată țară din lume”, ne invită să descoperim că bogăția nu înseamnă a avea cel mai mult; este vorba de a experimenta momentele cele mai de neuitat. Iar aceste experiențe încep cu o excursie aici, un loc în care diversitatea și autenticitatea culturii, naturii și mâncării reprezintă esența vieții în sine.

Lima este capitala și cel mai mare oraș al Republicii, fiind de asemenea capitala Provinciei Lima. Este centrul comercial, industrial, financiar și cultural al țării. Orașul este localizat în văile dintre râurile Chillon, Rimac, Lurin. Se află pe coasta de vest a țării, în apropiere de portul Callao la Oceanul Pacific. Populația totală era în 1995 de 6.117.489 locuitori, din care aproape o treime locuiesc în așezări de colibe, la periferie.

Lima, ca punct de intrare în țară, a dezvoltat o importantă ofertă turistică, din care se remarcă centrul istoric, centrele arheologice, viața de noapte, muzeele orașului, precum și numeroase sărbători și tradiții populare. La a patra conferință de gastronomie, la nivel înalt, de la Madrid, Fusión 2006, orașul Lima a fost declarat Capitală gastronomică a Americii Latine.

As dori sa va spun ca am stat in aceasta tara 3 saptamani si am putut sa vizitez cele mai importante atractii turistice, de la o superba excursie de 3 zile pe Amazon pana la Machu Picchu si am mers la liniile de la Nazca din Ica apoi am vizitata lacul Titicaca, Insula Ballestas si am continuat cu valea Colca si am avut o experienta exceptionala avand ocazia sa vad si sa ma bucur de multe lucruri minunate.

Liniile Nazca sunt o serie de geoglife localizate în Deșertul Sechura. Acestea au fost desemnate de UNESCO ca aparținând Patrimoniului Mondial. Platoul înalt și arid se întinde mai mult de 80 km între orașele Nazca și Palpa în Pampas de Jumana. Deși unele geoglife locale sunt aseamănătoare culturii Paracas, oamenii de știință cred că Liniile Nazca au fost create de către cultura Nazca între 650 î.Hr. și 400 î.Hr.. Sute de figuri individuale într-o gamă de complexitate de la linii simple la colibri stilizați, păianjeni, maimuțe, pești, rechini sau balene ucigașe, llame și șopârle.

Lacul Titicaca (română Lacul Frumos) este un lac situat la altitudinea de 3812 m. Din 1862 deține recordul mondial al celei mai înalte căi navigabile din lume pentru nave de mare tonaj. De asemenea, este și cel mai mare lac din America de Sud, având o suprafață de 9710 km². Situat în podișul andin Altiplano, înconjurat de Anzii Cordilieri la granița cu Bolivia, la 16º S latitudine și 69º V longitudine, Lacul Titicaca are o adâncime medie cuprinsă între 140 și 180m, atingând maxima de 280m. Partea de vest a lacului aparține regiunii peruane Puno, iar cea estică departamentului bolivian La Paz.

Navigația pe lac se realizează cu vapoare, dar și cu ambarcațiunile tradiționale construite din trestie totora. Există, de asemenea, hoteluri cu restaurante în care poate fi apreciată bucătăria tradițională în cele două țări. Vasul din imagine a fost cumpărat în Europa, dezasamblat și apoi refăcut pe malul lacului. El funcționează încă și este folosit pentru croaziere pe lac.

Pădurea Amazoniană (portugheză Floresta Amazônica, spaniolă Selva Amazónica), cunoscută și ca Amazonia (Amazônia, Amazonía) sau Jungla Amazoniană, este o pădure umedă de foioase care acoperă cea mai mare parte a bazinului Amazonului. Pădurea este situată în partea de nord a Americii de Sud, și se întinde pe teritoriul a 9 țări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam și Guyana Franceză, având o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați. Amazonia constituie peste jumătate de păduri tropicale rămase pe Pământ și reprezintă cel mai bogat ecosistem al lumii, cu aproape 390 de miliarde arbori divizați în 16.000 de specii, cu multe specii încă nedescoperite și endemice. 60% din pădure se află pe teritoriul Braziliei, 13% se află în Peru, 10% se află în Columbia iar restul este împarțită de celelalte șase state. În anul 2008 Pădurea Amazoniană a fost canditată pentru cele „7 Noi Minuni ale Naturii”.

Noi am fost intr-un lodge din padurile amazoniene unde am stat 3 zile si am putut sa admiram frumusetele naturii si salbaticia locului ceva aparte o noua experienta.

Ca şi prin muzica sa, aceasta tara provoacă simţurile cu o bucătărie care înglobează gusturi, savori şi arome adunate aici din toate cele patru zări. E ca şi cum zeii incaşi au pus olăcarii să strige, să adune neamurile lumii, care să verse în acelaşi creuzet al timpului şi al gastronomiei, tot ceea ce au mai bun. Baza acestei gastronomii fabuloase o reprezintă moştenirea Imperiului Inca. Deasupra au fost răsturnate toate bogăţiile culinare ale cuceritorilor spanioli.

Numite și Little Galapagos, Insulele Ballestas sunt localizate lângă orașul Paracas, în districtul cu același nume, fiind parte a rezervației naturale Paracas. Insulele Ballestas se mai numesc și insulele Arbaletă, fiind numite așa de către spanioli, deoarece au arcade naturale care seamănă cu niște arcuri. Insulele sunt niște formațiuni stâncoase, care par a țâșni din mare și sunt străbătute de curentul Humboldt, un curent cu salinitate scăzută din Oceanul Pacific. Din punct de vedere biologic, insulele Ballestas sunt considerate un sanctuar pentru fauna marină. Aici se găsesc pinguinii Humboldt, cormoranii-guanay și două tipuri de foci, cea cu blană și leul de mare.

Machu Picchu este un sit incaș din secolul al XV-lea, situat în regiunea Cusco. Ruinele au fost redescoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, fiind unele dintre cele mai frumoase și enigmatice locuri străvechi din lume. În timp ce incașii în mod sigur foloseau vârful muntelui (2761,50 m înălțime), ridicând sute de structuri de piatră începând cu anii 1400, legendele și miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând „vechiul pisc” în limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri. Oricare ar fi originile sale, incașii l-au transformat într-un mic (cu o suprafață de 5 mile pătrate), dar extraordinar oraș.

Găsită abia în 1911, această citadelă a fost concepută ca un labirint citadin inexpugnabil. La peste 4000 de metri, lemnul era o raritate și totul a fost durat în piatră: terase, fotificații, palate regale, locuințe simple, bazine de acumulare a apei de ploaie, cărămizi, piețe și un sofisticat sistem de parcele agricole pentru cultura principală, porumbul. Totul se încadrează într-un plan urbanistic aparent „întortocheat”, menit să deruteze eventualii invadatori. Este un unicat arhitectural impresionant și abia fotografiile făcute din avion i-au pus în evidență toate însușirile.

Oricine caută să experimenteze o bogăție de comori arheologice și istorice, alături de o mare varietate de artă, bucătărie, literatură și muzică, va găsi aceasta tara ca o destinație perfectă. Doar asigurați-vă că ați luat câteva obiecte de artizanat locale înainte de a pleca.

Calatoriile te transforma intr-o persoana modesta, pentru ca iti dai seama de locul marunt pe care-l ocupi in lume.

Gustave Flaubert

Pin It on Pinterest