Singapore, oficial Republica Singapore, este un oraș-stat insular și cea mai mică țară din Asia de Sud-Est. Este situat în sudul Peninsulei Malay și a statului malaysian Johor, 137 km nord de la ecuator. Conform unei analize publicate de Culture Trip în 2016, face parte din primele zece cele mai moderne orașe din lume.

Povestea Singapore, după cum o știm astăzi, a început în 1819, când Sir Thomas Stamford Raffles a făcut o înțelegere cu un reclamant la tronul sultanatului din Johor: britanicii ar susține cererea sa în schimbul dreptului de a înființa un post de tranzacționare pe insulă. Singapore este una dintre cele mai populare destinații de călătorie din lume din mai multe motive. Una dintre acestea este cerințele de intrare mai puțin stricte.

Zona centrala este impanzita de cladiri frumos construite si intretinute impecabil, cu puternic iz englezesc, inconjurate de verdeata si infrastructura impecabila. O placere sa te plimbi pe stradute, prin parcuri si peste poduri, pentru a ajunge in zona de point view mult asteptata. Am facut intai cunostinta cu simbolul orasului, Merlionul cel vestit. Mititel si incruntat, varsand apa cu furie sau asa, sa dea bine la poza, jumatate leu, jumatate peste, Merlionul sta cocotat pe un fel de scaunel si se pozeaza cu toata lumea, ca un adevarat simbol ce este.

Aproape ireala constructie, inconjurata de pasarele ce te duc fie la Marina Mall fie in Gardens by the Bay, cu 2500 de camere de 5 stele si cel mai mare cazinou din lume (pretul unei camere pleaca de la 300 de dolari pentru o noapte), cu 7 restaurante, un patinoar de vreo 600mp, Marina Bay Hotel a fost construit in 2010 si a costat frumusica suma de 8 miliarde de dolari. Cele 50 de hectare destinate acestui colos fac cinste acestui minunat oras, construit dupa viziunea lui Raffles pe locul unui amarat de sat pescaresc! Ei, putina evolutie.

Gardens by the Bay

Construite din sticla si metal, curbate, asimetrice, contorsionate, impresionantele aratari arhitecturale aveau sa ne poarte intr-o lume exotica, draga inimii noastre. Am inceput cu Cloud Forest, un fel de poveste despre vegetatia tropicala, spusa mestesugit prin plimbari de-a lungul aleilor frumos aranjate, cascade si pasarele cate te fac sa crezi ca zborul e un lucru normal. Culori, mirosuri, forme, toate te tranporta intr-o lume in cate timpul nu mai are consistenta. Alei serpuitoare dezvaluie o lume frematatoare, lumina imbraca totul in culoare, cristale imense iti amintesc de vechimea si puterea Pamantului, povestea se termina doar cand picioarele nu te mai asculta si gatul iti este amortit!

Moştenirea dominaţiei coloniale engleze este păstrată de câteva cartiere cu clădiri coloniale şi de numele sonor de regi şi prinţese al străzilor: Bulevardul Elisabeta a Doua, Strada Eduard, Aleea Prinţului de Wales… străzi pe care, la fel, tinerii nu se ţin de mână şi lumea parcă are o expresie mult mai încrâncenată decât la prima mea vizită, cu zece ani în urmă. Ştiam de atunci că, oricum, căsătoria este decizia exclusivă a părinţilor, dar nu-mi puteam imagina această schimbare din peisajul cotidian. De unde această răceală asiatică a sufletelor.

Sentosa, cuvânt care tradus în malay înseamnă pace şi linişte, este o insulă ce aparţine statului Singapore. Din Singapore, de altfel, se ajunge destul de uşor în Sentosa cu ajutorul unui monorail care opreşte în trei puncte de atracţie diferite. Pentru cine e cazat pe insulă, pe toată perioada cazării, hotelul emite un fel de free pass care asigură călătorului transport gratuit între aceasta şi oraşul-stat.

Singapore… orasul care nu doarme niciodata, unde o mie de lumini se oglindesc in apele Golfului si unde trebuie sa te duci ca sa vezi ce n-ai vazut… in trei zile mi s-a dat peste cap intregul sistem de valori, ideea de frumos si spectaculos capatand un nou inteles…

Un oras scump, curat si pe care il recomand din toata inima sa il vizitati. Fie ca veti petrece o saptamna sau doar cateva zile, cu siguranta veti fi impresionati de amalgamul de culori, diversitatea culturala si de mancarea extraordinara! A fost foarte reprezentativ asemuit cu Avatar si pe buna dreptate, la care as adauga ca este tara lui Pokemon.

Pin It on Pinterest