Ungaria are capitala la Budapesta, un oras al carui teritoriu este de 525 km². Budapesta este înconjurata de județul Pest, județ din care 81 de așezări fac parte din zona metropolitană a orașului. Capitala ungară are o diagonală de 25 km în direcția nord-sud, de 29 km în direcția est-vest. Altitudinea minimă este de 96 metri (la cota mijlocie a apei Dunării), iar altitudinea maximă o are pe Muntele János de 527 metri.După unirea celor trei orașe (Óbuda, Buda, Pest), Budapesta a fost împărțită în 10 sectoare, iar sistematizarea a fost concepută în așa fel din punct de vedere politic, ca, în caz de necesitate, să poată fi guvernată și de aici toată monarhia austro-ungară.

După această concepție in Ungaria s-au construit numeroase construcții noi, ca Opera, Academia de Muzică, Gara Nyugati, Gara Centrală (azi Keleti). Se îmbunătățește și circulația în capitală, fiind construite cheiuri pe cele două maluri ale Dunării, podurile Margit (Margareta), Szabadság (Libertatea) și cea feroviară în nordul orașului. Se construiesc și bulevarde în formă de semicerc, având poduri la ambele capete. Sub cetatea Budei se construiește un tunel (1853), iar la Pesta în 1896 primul metrou de pe continent și al doilea din Europa (primul fiind la Londra). Între 1884-1902 pe malul stâng al Dunării se construiește clădirea Parlamentului Ungariei.

Budapesta oferă aici tot ce nu ne-am fi putut imagina. De la zecile de vapoare, vaporaşe, de la imensele vase de croazieră Dunărene care erau în continuă mişcare pe fluviu, trecând cu privirea peste podurile spectaculoase numărate ulterior cam 8 bucăți, până la cetățile oraşului vechi, Buda, care se remarcau scoase în evidență de lumini fastuoase. Un atu este ca oricine poate vizita capitala Ungariei care este foarte aproape de noi, merita sa ne facem impresii despre vecinii nostri si sa mai descoperim ceva nou .

Pentru o vedere panoramică a oraşului, cel mai bun loc este dealul Citadelei. Trebuie să urci pe jos, dar merită. Important: cumpără-ţi apă înainte să urci dealul. E musai să vizitezi şi Bastionul Pescarilor şi zona acestuia (în cadrul curţii palatului Buda). Poţi lua autobuzul 16, al cărui capăt este la staţia de metrou Deák şi care te va plimba prin toată cetatea. Biserica Matthias de lângă Bastion nu prea merită totuşi cei 500Ft.

Budapesta este locul ideal pentru a petrece un city break in Ungaria. Fiind si aproape de noi, poti merge cu masina si avion la alegere, aici depinde de fiecare ce vrea sa viziteze, sa cunoasca istoria cultura si tot ce este de vazut. Interesantul oras merita vazut si va doresc mult succes celor care vor sa-l viziteze.

Pin It on Pinterest