Zanzibar este un paradis unic, un arhipelag de langa coasta de est africana, iar aceasta insula apartine de Tanzania, iar capitala insulei se numeste Zanzibar City. Primii care au sosit pe insulă au fost negustorii arabi prin secolul VIII, ei denumind coasta insulei bar des zandj (coasta omului negru), prin arabi extinzându-se și religia islamului pe insulă. Datorită necesității de comunicare a negustorilor arabi și locuitorii insulei ia naștere o limbă nouă suaheli (sâhil = arab: coastă), care este un amestec dintre limba arabă și o limbă africană, la care se adaugă ulterior fragmente din limba engleză. La sosirea lui Vasco da Gama (28 ianuarie 1499) existau deja așezări arabe pe insulă, ca și relații comerciale cu India.

În 1503 sosesc portughezii care întemeiază un centru comercial pe insulă, distrugând relațiile comerciale musulmane.

La sfârșitul secolului XVII portughezii pierd controlul asupra regiunii, în zona înființându-se un sultanat cu centrul în Oman. Comerțul decade și apare comerțul cu sclavi care durează mai multe secole, Zanzibarul și Madagascarul numărându-se printre centrele importante a comerțului cu sclavi și fildeș din Oceanul Indian. Din 1818 încep să se cultive masiv mirodenii (cuișoare) sub dominație musulmană care continuă comerțul cu sclavi și arme de foc. Din 1698 dinastia din Oman construiește clădiri din piatră și o fortăreță, arabii preluând rolul de conducători ai insulei.

Vizitati Stone Town pentru simplu motiv ca aceasta este inima micului arhipelag si unicul oras antic inca functional, din Africa de est, gasiti o multime de locuri istorice si piete, poti face o sumedenie de tururi. Poti cumpara suveniruri sa admiri picturile suvenirurile artizanale si dupa aceea poti sa vizitezi restaurantul lui Freddi Mercury unde veti putea sa vedeti cateva obiecte care apartineau cantaretului si trupei.

Alte doua locuri de vizitat in Stone Town sunt Palatul Sultanului si Casa Minunilor. Palatul este, de fapt, un muzeu ce face trimitere la sultanul Beit-el-Sahel, si reprezinta una dintre cladirile preominente ale orasului, aflata pe primele pozitii in orice tur organizat. A fost construit pe faleza, in secolul 19, ca resedinta pentru familia sultanului iar dupa revolutia din 1964 a fost utilizat ca locatie guvernamentala, fiind numit “Palatul Poporului” (iti suna cunoscut).

Un alt loc in care merita sa faci un efort pentru a ajunge este Prison Island, aflata la circa o jumatate de ora de mers cu barca. Aceasta este o insula draguta in care vei vedea nu doar ruinele vechii inchisori, ci si testoasele gigant care isi fac veacul intr-o rezervatie naturala.

Plajele si apa sunt superbe, o relaxare placuta dupa un traseu facut de mine unde am vizitata prima data Kenya dupa care am vizitat si Tanzania si dupa doua saptamani un relax e bine venit.

Pin It on Pinterest