Insula Mauritius este o destinatie exotica foarte interesanta si frumoasa dar, e adevarat, depinde si de gustul fiecaruia. Aceasta fost descoperită în 1507 de portughezul Pedro Mascarenhas. Pe atunci, ea era încă nelocuită, însă ulterior, în 1598, amiralul van Warwick a ocupat insula, care a devenit colonie olandeză și a rămas așa până în 1710, purtând numele principelui Mauriciu de Orania (în neerlandeză Maurits, latină Mauritius).
Puțină istorie pentru Insula Mauritius
Între anii 1715-1810, insula devine colonie franceză – „Île de France” și este folosită ca o importantă escală spre India și Ceylon. În 1810, este ocupată de Marea Britanie și devine, în urma Tratatului de la Paris (1814), posesiune engleză (rebotezată Mauritius).
După desființarea sclaviei în anul 1834, pe plantațiile de trestie de zahăr sunt aduși muncitori din India și China. În 12 martie 1968 Mauritius își declară independența de stat ca dominion în cadrul Commonwealth-ului, iar la data de 12 martie 1992 devine republică.
Datorită stabilității politice, în ciuda structurării vieții interne pe comunități etnoconfesionale sau istorice, economia țării a înregistrat un continuu progres, fapt pentru care Mauritius este considerat „unicul nou stat industrializat” al continentului african.
Președintele Cassam Uteem, ales în 1992 (reales mai apoi în 1997), promovează o politică de restructurare a economiei, vizând diversificarea ramurilor industriale active și stimularea turismului. Alegerile legislative,care au avut loc în 11 septembrie 2000, sunt câștigate de opoziție, alianța între Mișcarea Militantă Mauritană (MMM) și Mișcarea Socialistă Mauritană (MSM).
Sir Anerood Jugnauth, membru al MMM, fost premier în perioada 1982-95, devine șef al guvernului, iar Paul Bérenger, președintele MSM, vicepremier, urmând ca peste trei ani să preia funcția de prim-ministru. Înțelegerea a fost respectată și Paul Bérenger devine primul premier neindian din istoria Mauritiusului. Guvernul continuă politica de dezvoltare a sectorului de înaltă tehnologie (high-tech) în economie.
Bucataria in Insula Mauritius
Mancarea e foarte buna aici si are multe influente europene, fiind desavarsita de bucatari scoliti prin Franta. Se mananca bine, preturile sunt cam ca la noi, iar restaurantele pentru turisti sunt curate.
In imagine, fructe de mare cu salata de palmier, pui gatit cu sos de foie gras si trufe, plus creme-brulee cu aroma de vanilie si portocala, cu serbet de fructul pasiunii.
Insula Mauritius este un exemplu de armonie in religie (hindu, catolici si musulmani) si diferitele rase umane care traiesc aici (indieni, chinezi, europeni si populatia creola – care este un mix intre africani si europeni).
Sunt peste 1,3 milioane de locuitori acum, limba oficiala este engleza, insa foarte multi vorbesc creola, iar influentele imigrantilor se vad inclusiv in mancare, muzica sau arhitectura. In imagine este o casa coloniala, asa cum erau multe in perioada in care colonistii olandezi, francezi sau britanici erau sefii plantatiilor de trestie de zahar, iar sclavii din Africa si India produceau banii.
Casele erau construite din lemn, cu o structura foarte simpla, fara holuri sau antecamere, doar camere care comunica si care pot fi traversate, asezate pe 2 randuri, iar bucatariile si baile erau de obicei construite in curte.
Cazarea în Insula Mauritius
Eu am stat la un resort foarte frumos, cochet (Resort Constance) cu o plaja foarte frumoasa, cu nisip fin si un aer cuceritor.
Pe aceasta insula sunt foarte multe resorturi cu diferite plaje in functie de bugetul fiecaruia va puteti alege ceea ce doriti. Pentru o vacanta de relaxare si liniste Mauritius este o destinatie foarte interesanta si foarte frumoasa, dar depinde si de gustul fiecaruia.